Amerikai ninDZSa 4 (whaterver)

2008.12.14. 01:07 DeluksZ

Persze írhatnék lekicsinylő, lehúzó, rágalmazó cikket egy ilyen B-klasszikusról, de természetesen nem fogok. Ebben a pillanatban lett vége az Amerikai Nindzs 4. epizódjának, s meg kell mondjam kalandos élmény volt végig izgulni az akciójeleneteket, bízni Joe rátermettségében, s várni, mi lesz a végkifejlett, mely...

Jó, ez nem megy...

Persze, az AN4 egy nagyon szar film. De kérdem én ki meri megcsinálni manapság, hogy helyszínnek Afrikát választja, főgonosznak egy arab olajsejket valamint egy amerika ellenes szadista angol rendőrt, személyes zsoldoshadseregként nindzsákat sorakoztat fel, míg a mentőalakulat pár Delta Force-s és egy Békehadtestes (nindzsa) személyében jelenik meg. Senki. Ezeknek a maiaknak már nincs elég vér a pucájukban ahhoz, hogy ilyen eklektikus, multikulti filmeket rakjanak össze, ahol a végső győzelem nem jöhetett volna létre, ha nincsenek a közben jó oldalra álló elnyomott feketét, akiknek köszönhetően a kirobbant polgárháború meggyengíti a rezsimet.

Ezek a filmek, amelyekben az egyszerű hadonászás mögé is lehet harcművészeti ideológiákat pakolni, ahol egy suhintásnak nem csak hangja, de története van, ahol egy küzdelem annyira megkoreografált és színpadias, hogy szinte kedvünk támad nindzsáskodni a TV lépernyője előtt. Egyébként biztos vagyok benne hogy ezeknek az alkotásoknak a következtében ezer és ezer fiatal lépett a harcművészetek nemes útjára. Emlékszem, Szekszárdon mindig az volt az első dolgom, hogy megkeressem nagyszüleim könyvespolcán a "Nindzsák" című alkotást, és nem vágytam másra, csak hogy shurikenekkel játszhassak.

Kit érdekel ilyen lelkes és elszánt jófiúk mellett az, hogy az arab sejk Allahról beszél a japán nindzsáknak, akik mi a faszt keresnek afrikában? Kit érdekel, hogy Sean amikor összerakja az íjat, amivel aztán lövöldöz, elötte felemeli az ég felé, mintha isten kezébe ajánlaná a fegyvert, majd a nyílvesszőkkel hülye mozdulatokat végez lövés előtt, ezzel is megtöltve értelemmel és transzcendenciával a halált.

Engem nem érdekel. Ez gecijó. Mármint nagyon szar film, de olyan értelemben gecijó.

1 komment

Címkék: filmes

A bejegyzés trackback címe:

https://koszonomolaf.blog.hu/api/trackback/id/tr72821639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása