A kék az új piros

2008.09.14. 21:44 DeluksZ

Tibzon üdítően vulgáris bejegyzése után egy konszolidált, formális hangvételű filmkritika, ami a Pesti Bölcsészben fog megjelenni. (Azér' ilyen rövid mer aszonták.)

Adott a föld és benne, azaz egy wellness űrhajón körötte keringve mi, emberek, akik miután a lakhatatlanságig teleszemeteltük bolygónkat, kénytelenek vagyunk azt egy időre elhagyni. A tervezett 5 éves keringés már többszáz évesre duzzadt, s a földön munkálkodó robotok közül is már csak filmünk főhőse tűnik aktívnak. Kétségbeejtően monoton és magányos mindennapjaiból egy másik kis robot, EVA rángattja ki, akivel számos kaland és izgalom vár még a kis szemétszedőre. Habár személy szerint előítélettel viseltetek minden animációs film iránt, a WALL-E minden bizonnyal a 2008-as év egyik legnagyobb filmes dobása.

Andrew Stanton remeke tulajdonképpen két részre bontható. A film első része (amely igazán különlegessé teszi az alkotást) gyakorlatilag némaságban telik, míg a második rész kissé akciófilmesre sikeredett, ám ez cseppet sem feledteti a film melodramatikus, vészjósoló hangulatát. A globalizáció ellenes társadalomkritika tökéletesen ágyazódik be a film könnyed hangulatába, a robot párocska nagyon is emberi érzelmei és reakciói pedig minden korosztály számára szerethetővé teszik az alkotást. Mindent összevetve talán éppen ebben rejlik a film zsenialitása. Úgy nevettet, hogy közben mindannyian érezzük a mondanivaló komolyságát. Kötelező darab nem csak Pixar rajongóknak.

That's it

2 komment

Címkék: filmes esszé újságírós

A bejegyzés trackback címe:

https://koszonomolaf.blog.hu/api/trackback/id/tr59663564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása